Menu
Your Cart

1814-1821: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

1814-1821: Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν την εποχή της Νεωτερικότητας.
Η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον.
Η Σειρά 200 χρόνια από την Επανάσταση φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων.
Το βιβλίο αυτό διερευνά ένα γοητευτικό μυστήριο, αλλά και μια συναρπαστική ιστορική διαδρομή, τη συνάντηση προσώπων, γεγονότων, συγκυριών, στην πορεία της προετοιμασίας για το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η οποία έμοιαζε άκαιρη και εκτός διεθνούς πλαισίου.
Δύο αιώνες μετά, η ιστορική μελέτη έχει να επιλύσει πολλά ιστορικά ζητήματα ακόμα, ενώ εκκρεμεί η ένταξη της επανάστασης στα κυρίαρχα σχήματα της ευρωπαϊκής ιστορίας - ίσως γιατί διατηρεί έως και σήμερα την ιδιοτυπία της, που έχει να κάνει ακριβώς με τις διαφορετικές οπτικές και τα βλέμματα που μπορεί να συγκεντρώνει πάνω της. Η Ελληνική Επανάσταση συνιστά ένα νεωτερικό γεγονός για την ίδια την Ευρώπη σ' ένα φαινομενικά ασφυκτικό, παραδοσιακό πλαίσιο. 

Συνέδριο Βιέννης, Καποδίστριας, Φιλική Εταιρεία, ο Ελληνικός Κόσμος, Κολοκοτρώνης και το 1821 είναι οι σταθμοί που μελετώνται σε αυτόν τον τόμο της σειράς Μνήμες του 1821: Διακόσια χρόνια από την Παλιγγενεσία των Ελλήνων με τη χρήση όλης της σύγχρονης ελληνικής και ξένης βιβλιογραφίας για την περίοδο αλλά και της κριτικής εξέτασης των απομνημονευμάτων των αγωνιστών.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΡΑ
Η Ελληνική Επανάσταση κατατάσσεται δικαιολογημένα στις μεγάλες επαναστάσεις που σφράγισαν την εποχή της Νεωτερικότητας. Η συμπλήρωση διακοσίων ετών από την έκρηξή της έχει εύλογα κορυφώσει το ενδιαφέρον των Νεοελλήνων προκειμένου να πληροφορηθούν τα βασικά χαρακτηριστικά της. Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και αυτή η νέα σειρά. Φιλοτεχνώντας τα πορτρέτα πέντε εκ των κορυφαίων προσωπικοτήτων της Ελληνικής Επανάστασης (Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Ιωάννης Καποδίστριας, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Ρήγας Φεραίος, Μπουμπουλίνα) και αναλύοντας πέντε από τις βασικές θεματικές που σχετίζονται με αυτήν (Το σχέδιο και η έκρηξη της Επανάστασης, Τα συντάγματα του Αγώνα, Εσωτερικές έριδες και διενέξεις, Από τη Σφαγή της Χίου στην Έξοδο του Μεσολογγίου, Ο ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων στην Επανάσταση) φιλοδοξεί να συνεισφέρει στη δημόσια ιστορία και στον διάλογο για τον χαρακτήρα και τις μορφές της Παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Τους τόμους της σειράς υπογράφουν διακεκριμένοι ιστορικοί και ειδικοί επιστήμονες, ακολουθώντας τους κανόνες της επιστημονικής έρευνας.

Λεπτομέρειες
Αριθμός Σελίδων168
Έτος Έκδοσης2020
ΣυγγραφέαςΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΒΑΛΛΙΕΡΑΚΗΣ
  • Διαθεσιμότητα: Σε Απόθεμα
  • Κωδικός Προϊόντος: mtx82198
Product Views: 2306
10,95€
12,20€
Χωρίς ΦΠΑ: 10,33€